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UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION
OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES

NOV 27 198l

Dear Ms. e

This is response to your recent letter to the Office of Special
Education Programs (OSEP) requesting a copy of any OSEP policy
clarifications on assistive technology, as well as asking
specific questions concerning the assistive technology needs for
your daughter. You also ask a question about the time limits for
implementation of an individualized education program (IEP).

In response to your request, I am enclosing a copy of OSEP's
August 10, 1990 letter to Ms. Susan Goodman concerning the
obligations of public agencies under Part B of the Individuals
with Disabilities Education Act (Part B), formerly cited as

Part B of the Education of the Handicapped Act, to provide
assistive technology to children with disabilities, along with
some additional information on assistive technology and a copy of
the Part B regulations. I would also like to provide you with
OSEP's response to each of your specific questions as stated
below.

I would like to make the request to the
appropriate officials for another CCTV

for home use to accomplish the same results
as is done in school. (For homework,
reading books, any assignment from school)

The IEP, which must be developed at a meeting that includes
parents and school officials, must contain, among other things, a
statement of the specific special education and related services
to be provided to the child. See 34 CFR §§300.343-300.346. As
stated in OSEP's letter to Ms. Goodman, if the IEP team
determines that a child with disabilities requires assistive
technology in order to receive a free appropriate public
education (FAPE), and designate such assistive technology as
either special education or a related service, the child's IEP
must include a specific statement of such services, including the
nature and amount of such services. See 34 CFR §300.346(c);

App. C to 34 CFR Part 300 (Ques. 51). The need for assistive
technology is determined on a case-by-case basis, taking into
consideration the unique need of each individual child. If the
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IEP team determines that a particular assistive technology item
is required for home use in order for a particular child to be
provided FAPE, the technology must be provided to implement the
IEP.

If the committee approves this request, it
will go to the School Board for approval. I
would like to know what happens if the School
Board doesn't approve the proposal? Is it
impartial hearing time?

As part of the public agency's Part B obligation to provide FAPE
to an eligible child with disabilities, the public agency must
ensure that special education and related services are provided
in conformity with an IEP which meets the requirements of 34 CFR
§§300.340-300.349. One requirement, at 34 CFR §300.343(a), is
that the public agency conduct a meeting to develop, review, and
revise a child's IEP. The Regulations require that certain
participants attend the IEP meeting. See 34 CFR §300.344. The
role of the participants at the IEP meeting is to determine the
specific special education and related services that a child
needs in order to receive FAPE. Once the determination is made
at a meeting convened pursuant to 34 CFR §300.343(a), Part B does
not recognize any authority on the part of a local School Board
to unilaterally change the statement of special education and
related services contained in the IEP. After the IEP is
developed and the placement decision is made by a group of
persons knowledgeable about the child, the meaning of the
evaluation data and placement options, the public agency must
implement the IEP. See 34 CFR §300.533(a)(3). Without
reconvening the IEP meeting, the local schocl board could not
change the IEP.

Is there a time limit on implementation of
updated IEP's(?] Every year I have long
delays on implementation of Board approved
IEP's[.]

Part B imposes no specific time limits for the implementation of
IEPs. The Part B regulations at 34 CFR §300.342(b) require that
an IEP: (1) must be in effect before special education and
related services are provided to a child; and (2) must be
implemented as soon as possible following the meetings required
to develop, review or revise a child's IEP. The answer to
Question 4 in Appendix C to the Part 300 regulations states that
no delay is permissible between the time a child's IEP is
finalized and when special education and related services 1is
provided. It is expected that the special education and related
services set out in the IEP will be provided by the agency
beginning immediately after the IEP is finalized. 1In certain
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circumstances such as when the IEP meeting occurs during the
summer or a vacation period, or where there are circumstances
which require a short delay (e.g. working out transportation
arrangements) the implementation may not be immediate. See
Comment 34 CFR §300.342.

I hope that this information is helpful to you. Please let us
know if you have any additional questions or concerns.

Sincerely,
Qa /(Mm;/a,
udy A. Schrag
Director

Office of Special Education
Programs

Enclosures



